сряда, 14 ноември 2012 г.

Как да си направя профил в Blogger?

1. Как да си направя профил в Blogger?
Кликнете върху бутона "Създайте вашия блог сега" от началната страница на Blogger. На следващата страница ще имате възможност да създадете профил в Google, който ще можете да използвате за достъп и до други услуги на Google. Ако пък вече разполагате с такъв профил, може би от Gmail, Google Групи или Orkut, моля, първо влезте в него. Щом го направите, ще трябва да си изберете екранно име и да приемете условията за ползване на Blogger. Когато приключите с това, ще можете да създадете блог и да започнете да го използвате!

2. Как да си направя блог в Blogger?
Преди да можете да създадете безплатен блог в Blog*Spot (услугата за хостинг на Blogger), трябва първо да сте си направили профил в blogger.com. След като влезете в blogger.com, кликнете върху връзката "Създаване на блог". Като втора стъпка въведете заглавие и URL адрес. Ще трябва да въведете и показаната на тази страница дума за проверка. Когато сте готови, кликнете върху "Продължение". Като трета стъпка можете да изберете шаблон, който определя как блогът ви ще изглежда, след като го публикувате. След това Blogger ще създаде новия ви блог и ще запази място за него в BlogSpot. Веднага щом направите първата публикация в блога си, страницата ви ще се покаже на избрания адрес.

3. Как да публикувам в блога си?
В таблото кликнете върху връзката "Нова публикация" до името на блога, в който искате да публикувате. Ще се покаже страницата "Създаване на нова публикация". Въведете заглавие (по избор), след което напишете и текст. Когато сте готови, кликнете върху "Визуализация", за да се уверите, че всичко е както трябва. Ако сте доволни от това как изглежда текстът ви, натиснете бутона "Публикуване". Новата ви публикация ще се появи в блога ви.

4. Как да публикувам снимки?
Можете да качвате снимки посредством иконата с изображение в лентата с инструменти на редактора на публикации. Когато кликнете върху иконата, ще се появи прозорец, в който можете да изберете една или няколко снимки от компютъра си. Само трябва да натиснете бутона "Преглед", за да намерите тези, които искате. Или, можете да въведете URL адреса на изображение, което вече е в интернет, за да го вмъкнете в публикацията си. Ако кликнете върху връзката за избор на оформление, можете да персонализирате начина, по който снимките ще се показват в публикацията ви. Опциите за наляво, по средата и надясно определят разположението на текста спрямо снимките. Опцията за оразмеряване ви позволява да променяте мащаба на снимките в рамките на площта за публикуване.

5. Не мога да вляза в профила си. Какво да направя?
Ако сте забравили потребителските си данни за вход в профила си в Google, можете да ги възстановите, като кликнете върху "?" до "Парола" на страницата за вход в Blogger или като посетите страницата за помощ за паролатав Google Профили.
Не забравяйте, че потребителското ви име за Google е целият имейл адрес, който сте използвали, за да създадете профила си(напр. yourname@example.com).
Ако можете да влезете в профила си, но съответния блог или блогове не са на таблото ви, най-вероятно не сте влезли в правилния профил. В такъв случай се опитайте да влезете, като изпробвате всичките си имейл адреси и ако е нужно, използвайте формуляра за помощ за паролата. Моля, направете това, дори и ако мислите, че имате само един профил. Имаме много случаи, когато потребители, без да разберат, са създали допълнителен профил, поради което тази проверка е най-бързият начин да намерите блога си.

6. Как да изтрия блог?
За да изтриете целия си блог, само трябва да отидете в раздела Настройки | Основни. Сега е моментът да се уверите стопроцентово, че сте в правилния блог и че искате да го изтриете завинаги от профила си. След това кликнете върху "Изтриване на този блог". Ако блогът ви се намира на вашия собствен сървър, файловете в негоняма да бъдат изтрити. Можете да ги изтриете ръчно, като се свържете със сървъра посредством FTP програма.

7. Как мога да анулирам профила си?
За да изтриете профила си в Google, включително и съответните блогове, моля, влезте в него от началната страница на Google Профили. След като влезете, кликнете върху връзката "Редактиране" до списъка "Моите услуги", за да се покаже страницата, от която можете да изтриете вашия профил. Моля, имайте предвид, че с изтриването на профил, се изтриват всички услуги на Google, свързани с него, например профилът ви в orkut, страницата ви в iGoogle и блоговете ви в Blogger.

8. Може ли в блога ми да публикува повече от един човек?
Да, тези блогове се наричат "колективни". Най-общо, блогът се създава от един човек, който след това кани други хора в него. Членовете могат да са или администратори, или обикновени потребители. Администраторите могат да редактират всички публикации (не само собствените си), да добавят и да премахват други членове (и да предоставят административен достъп),както и да променят настройките на блога. Обикновените членове могат само да публикуват в блога.
За да поканите някой в блога си, първо отидете в раздела Настройки | Разрешения и кликнете върху "Добавяне на автори". След това въведете имейл адресите на хората, на които искате да изпратите покана и те ще я получат по електронна поща незабавно. Не забравяйте, че те трябва да имат профил в Google и ако нямат, ще бъдат подканени да си създадат. Когато сте готови да изпратите поканите, кликнете върху "Покана". Ще получите потвърждение по имейл, когато нов член благополучно се присъедини към колективния блог.

9. Как да добавя снимката си в профила ми?
Първо кликнете върху връзката "Редактиране на профила" в таблото. В отворилия се формуляр въведете URL адреса на снимката за профила ви и след това кликнете върху "Запазване" в долния край на страницата. Ако не разполагате с качена в интернет снимка, можете първо да публикувате снимка в блога си. След като го направите, превключете в режим "Редактиране на HTML" в редактора на публикации, ако още не сте. Копирайте URL адреса на снимката и го поставете в полето "URL адрес на снимката" в профила на блога ви. След това кликнете върху "Запазване" най-долу в страницата и сте готови. Не забравяйте, че размерът на снимката трябва да е 50 КБ или по-малък.


Източник: http://www.napravisisait.com/2008/09/bloggercom.html

1 коментар: